PRINT BOOKMARK

Scott Dickson

UK & Europe

Scott Dickson is an associate architect in Atkins’ Glasgow office. In addition to working on education projects like Harraby Community Campus, he is also the designer of the multi award winning Dalmarnock Station in Glasgow.

Find out more about where I work and any related career opportunities.

Please complete the form below to contact Scott Dickson.

   
 
 
Captcha
 

MOST RECENT

To ensure spaces have broad appeal, flexibility and usefulness, it is important to evolve a design methodology that puts stakeholders at the very heart of the creative process.

There is no greater opportunity to demonstrate a culture of open partnership to design than in the field of stakeholder engagement. Unlike many single discipline design practices, being an innovative multi-disciplinary design studio means that our in-house creative team of architects, engineers and environmentalists work everyday to refine multiple approaches to projects into a single unified vision. The approach has taught us the value of balancing and enhancing input from many different sources. In simple terms, our design process is the engagement process.

The City of Glasgow College project is a good example of where I was involved in an exemplar engagement process that formed the basis for the final design. By facilitating and participating in over 200 stakeholder engagement events, we were able to consult with thousands of individuals, all with bias and concerns regarding the future campus. The key to successfully leveraging quality outcomes from stakeholder and community engagement was our ability to translate multiple meanings from a single designed proposal. Watching different groups of people find different uses and benefits for the same space was immensely pleasing from a personal point of view, as it really felt like we were adding real value.

It is vital that as designers we are able to design for, and relate to, as many users as possible in order that the single constructed solution can speak to as wide a range of stakeholders as possible, including the funder, governor, manager, lecturer, learner, service user, cleaner, maintainer and neighbour to name but a few. This is not an easy skill to master and not promoted within traditional modes of design practice where architects and designers are encouraged to bend the will of the user to the design proposal. However, the most enlightened design processes are the collaborative partnerships we have created with clients that yield maximum benefits, ensuing the long term appropriation of the built solution by everyone on the user spectrum.

Having been part of Atkins' collaborative design process for many years I am proud of the way we work in partnership with clients, communities and end users all over the country. It continues to define our approach to the Further Education sector as we create new relationships with colleges in 2016 and beyond.

UK & Europe,

Architects are sometimes criticised for letting their own vision overshadow the vision of the client and the end user. So how do we make sure our design puts the client (and the end user) at its heart? Our answer: design in partnership. If we think of clients and end users as an integral part of our design team, we can be sure we create the building they need, not the building we envision. A project we worked on recently – Harraby Community Campus – is a great example of how you can achieve more by designing together.

Harraby Community Campus is a unique building, incorporating a three form primary school, two early years nurseries, a community centre, refurbished arts theatre, hot food cafe, children’s centre and a soft play run by Barnardos. The wider project also includes the landscape and flood defence of a 90,000m2 site which also hosts a refurbished four court sports hall, four 3G pitches and a number of educational wildlife ponds and meadows. But what makes Harraby truly unique is that it has been designed in partnership, from the concept to the final design, with the client (Cumbria County Council and Carlisle City Council), end users (children, teachers and parents) and contractor (Laing O’Rourke).

Designing in partnerhsip
Students give their views on the new Harraby Community Campus school design at the pre-engagement workshops

Engaging from the beginning

In September 2013 we hosted a number of pre-engagement workshops designed to inform the upcoming school consultation process. These workshops were created for children, staff, teachers, parents and funders to help develop their visual understanding of the key spaces the campus would need and create a situation where everyone could contribute. We quickly established image references for each key space and identified the benefits of daylight, views and relationships between different spaces. This allowed everyone to think about how their spaces interacted with other users, other spaces and the outside world. These collaborative efforts were crystallized as a set of user guide books that became the project’s visual aims, ultimately defining the qualitative aspects of the spatial design in a simple manner that allowed both children and staff to become confident contributors to the development of their future building.

Throughout the engagement process, we made a concerted effort to translate the technical briefing requirements into a spatial language that could readily be understood by the client and end users. This focussed on the type, size, orientation, material quality, context and philosophy of the school spaces. We also worked with the councils to find other schools with similar philosophies and design aspirations for inspiration and best practice. This research, combined with visits to other exemplar schools, allowed the staff and children alike to develop a real sense of understanding, contribution and ownership of their project which is tangible to this day.

Pre-empting concerns

Keeping the end user involved throughout the process meant we were able to arrive at an end design that pre-empted users’ concerns. For example, the three major end users of the new campus (nursery, school & community) had all inhabited their old buildings for decades and saw their existing surroundings as part of their identity. The buildings left behind were valuable parts of the community in their own right and each user group was understandably nervous about losing their individuality within a new community facility faced with a quantum increase in scale.

The campus is presented as a settlement of little houses
The campus is presented as a settlement of little houses

In response to this, the campus is presented as a settlement of little houses, where the individual expression of the nursery, school and community spaces comes together to form the overall design and identity of the school. This allows the individual identities of the inhabitants to be retained whilst developing a shared look and feel for the whole campus. The theme of ‘a little city and a big house’ has been a constant reference for the design throughout the engagement process and describes the campus perfectly – for the architects, end users and client.

Reconciling vision and end user needs

None of this is easy, and it takes time, skill and perseverance to unify over 300 individual stakeholders with conflicting demands into a vision for a single building, and it’s even more challenging to make sure that vision is of an exceptional architectural quality. We have become skilled in designing spaces, and communicating the qualities of these spaces, so that each end user feels the building is their own, despite the shared nature of the design. There is no challenge in simply giving people what they want, that is the absolute minimum requirement. The challenge lies in transforming spreadsheets into spaces and for those spaces to ultimately enrich the lives of those who inhabit them.

As we put the finishing touches on Harraby Community Campus, it is immensely pleasing to see the result of such a collaborative approach come to life in a unique building, ultimately expressing a sense of community whilst respecting the individuality of each inhabitant group. We see Harraby not as an Atkins design, but as the collective design of the council, school, community and the teachers and children that will use the campus every day.

The client engagement and design of Harraby Community Campus was led by Scott Dickson, Fergal Feeney and Anna Gibb.

UK & Europe,