Innovation Centre and Campus Hub, Easter Bush Campus

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Email
Project PDF Query Form
Name *
Company
Email *
Query
Enter keyword specified in image
Captcha

Our design for the University of Edinburgh’s innovation centre and campus hub will create specialist research facilities for use by the University and external organisations, intended to attract and develop bioscience companies at different levels of maturity, including company start-ups and spin off commercial activities.The building also houses teaching laboratories, shared facilities and an exhibition space.

With its western side clad in local stone and a ‘living wall’ and its eastern side appearing to float above ground, the building will become an icon for the University, and act as the gateway to the campus, which is home to The Roslin Institute, a world leading animal sciences research institute.

 Easter-bush-330
Architecture hub
 
 

Key facts

Location:
Edinburgh

Country/Region:
UK & Europe

Client:
University of Edinburgh

Project cost:
£25m

Additional facts:
Due for completion in 2016

Also includes The Centre of Comparative Pathology, the International Centre for Livestock Improvement and the Midlothian Science Centre

RELATED SECTORS

RELATED SERVICES

CONTACT

UK Europe

Neil McLean
Associate director

T: +44 141 220 2364
E: neil.mclean@atkinsglobal.com

RELATED PROJECTS

  • Atkins created a new landmark for Northumbria University with this award winning design for a new School of Law, Business and Design.

    Located to the east of Newcastle city centre within a contained site, the building plans and layouts were designed to provide clearer access and a wayfinding system.

    Integral to the design was the addition of a solar veil created by a stainless steel mesh frame. Its gentle curved shape makes for a confident contribution to the urban fabric of the city, while shading the building from 50% of the sun’s radiation without affecting interior lighting. The unique form also allowed cladding panels and windows to be used on the buildings behind instead of expensive curtain walling.

    The buildings include flexible office and teaching spaces, raked and flat floor lecture theatres and hospitality suites. The design school is articulated as a separate structure whilst the law and business schools are combined on the other side of the shared external courtyard or social space which they define.

    The design incorporates the use of recycled materials and a host of other sustainable initiatives which have earned it numerous accolades, including: the CIBSE Low Carbon Performance Award for Low Carbon New Build Project of the Year; the RICS Sustainability, Design and Innovation Award; and the overall Building of the Year Award 2008 for Northern Region.


    Architecture hub
     

    UK ,

  • Atkins provided full architectural services for a new three-story research office complex housing the University of Texas Institute for Geophysics (UTIG) and Texas Advanced Computing Center (TACC). The UTIG occupies the upper two floors comprising approximately 46,000 square feet.

    The TACC, which supports research and education programs for the University and its partners through research, development, operation, and support of advanced computing technologies, occupies the lower floor. More than 60 staff and students are engaged in projects at the TACC, one of only eight super computers in the nation. A key component of the University’s vision for this best-in-class facility was the desire to apply “green” design and construction principles throughout the process.

    Atkins’ project plan was based on environmental performance goals established by the U.S. Green Building Council for on-campus building projects. Those goals touched every aspect of the project, from building site to energy efficiency, and from building materials to the indoor environment. This project was the first UT Austin facility to obtain LEED certification. This project was completed using the construction manager at-risk delivery method.

    USA ,

  • The Incuba is an exciting new learning and business innovation centre in Dunstable, developed by Central Bedfordshire College in partnership with Central Bedfordshire Council and the European Regional Development Fund.

    Atkins worked with all stakeholders to design a striking facility that allows for zoned and scalable occupancy catering for the needs of the college and business users.

    The building, which is BREEAM ‘Excellent’, provides a combination of classrooms, rental incubator office spaces, flexible meeting/conference rooms, a large double height multifunctional ‘demonstrator’ area, cafe, break out collaboration areas and a range of administration and business/education support spaces.

    Our experienced project team also helped the client realise significant cost benefits through the use of repetitive structure and simplified specifications.

    Architecture hub
     

    UK ,

  • With an angular, computer-circuitry design and turquoise neon-lights inspired by the movie Tron, our design for the Met Office in Exeter’s Science Park is a spark of science-fiction in the West Country, and an instantly recognisable building reflecting the pioneering work undertaken by the Met Office.

    The BREEAM Excellent site features a large IT hall, which will house the Met Office’s new £97m supercomputer, and a striking two-storey ‘collaboration’ building – designed to reflect the patterns on a circuit board – which will hold the world’s leading research into weather data and climate change.

    Architecture hub
     
    Met Office footer image

    UK ,