Le Tour Way

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Email
Project PDF Query Form
Name *
Company
Email *
Query
Enter keyword specified in image
Captcha

The Le Tour Way development in York provides large and spacious sustainable homes split 50/50 for council houses and homes for sale on the private market. We  designed the properties in response to feedback from residents on previous schemes, and all of the homes are built to ‘Lifetime Homes’ standards, which allows residents to stay in their homes longer and make adaptations at lower cost.

Low water fittings and appliances, as well as rainwater collection for irrigation and flushing of WCs, help to minimise water use. Each home and apartment has individual facilities for recycling. As a result of the integrated design approach, the properties are inexpensive to run whilst minimising the impact on the environment.

The design of the development strived to achieve ‘Code for Sustainable Homes Level 4’, meaning energy use was minimised through passive design before incorporating low and zero carbon technologies.  

We provided multidiscipline services for the development, including architecture, structural, mechanical and electrical engineering, landscaping, masterplanning, project management and code for sustainable homes assessment.

le-tour-way370
Architecture hub

le-tour-way-690

Key facts

Location:
York

Country/Region:
UK & Europe

Client:
City of York

Project Cost:
£3.2m

Awards:
York Design Award – Residential (Large)

Additional facts:
Praised by the judges of the York Design Awards for far exceeding the standards usually seen in a development of this kind

RELATED SECTORS

RELATED SERVICES

CONTACT

UK Europe

Richard Johnston
Associate architect

Tel: +44 113 306 6711
E: richard.johnston@atkinsglobal.com

RELATED PROJECTS

  • Atkins was appointed by SKAI Holdings as lead designer for the 60-storey tower, which is to be located in the heart of Jumeirah Village, off Sheikh Zayed Road in Dubai.

    The tower comprises a mix of serviced apartments and a five-star hotel – the first five star property in a five-kilometre radius. The sky lobby located at the top of the podium accommodates a spa, all-day-dining restaurant, health club, meeting rooms and a landscaped podium roof. The hotel part of the tower comprises 247 hotel rooms and suites, whereas the residential accommodation includes 221 one and two bedroom apartments and 33 four-bedroom apartments with private pools. 

    The concept is based on a 30 degree rotation of each floor thus creating a series of lush-green balcony sky gardens and 271 sky-high swimming pools.

    United Arab Emirates ,

  • Mayflower Court provides 24 hour care for older people, as well as specialist care for people living with dementia. The home offers best in class facilities, with en-suite rooms for 72 residents, as well as a café, hair and beauty salon, craft room, bakery, lounges, library and landscaped gardens. 

    The care home is formed of two small ten and eight bedroom ‘households’ on each of the four floors, to create intentional communities on a scale which resonates with peoples’ experiences of living in families. These spaces include shared dining, living, reading, terraces and ‘memory zones’.

    Residents’ bedrooms have been designed to meet their changing needs, enabling them to remain in the same room throughout their stay. Bedrooms also include large floor to ceiling windows to maximise natural light and provide a connection with the outdoors. For people living with dementia, display cabinets or ‘memory boxes’ are placed outside each room, so that they can be filled with personal keepsakes such as photos or mementos to help patients recognise their room.

    Our design enables the care home staff to provide different levels of care suited to each resident, ensuring their independence and dignity is maintained and their quality of life is greatly improved. 

     
    Architecture hub
     
     

    UK ,

  • The first speculative office to be built in Bristol since the recession, this flexible BREEAM ‘Excellent’ Grade-A office development within Bristol’s Enterprise zone forms part of a wider masterplan project that links to Temple Meads, Avon Street and the rest of the waterfront.

    Our design includes a highly efficient core and limited internal columns, allowing each of the six floors regular, flexible floorplates. This gives businesses the freedom to customise their space. The design was conceived as a series of interlocking geometric forms, which creatively reflects the flexible internal office space.

    The striking curtain wall façade, designed to reflect the interior’s flexibility, offers panoramic views across Bristol whilst capitalising on natural light.

    Besides the office space, the development has retail and restaurant accommodation on the ground floor. Innovative use of sheet piling as part of the load bearing structure also allows basement parking beneath the level of the floating harbour.

    Architecture hub
     

    UK ,

  • The concept for this mixed-use development draws on the philosophy that opposing forces are interconnected in the natural world and takes inspiration from natural Indonesia. Elements of architecture are reduced to minimal shapes and geometry creating harmony between buildings and landscape in a natural environment. The organic layout blends forms into each other producing a fluid combination of internal and external spaces promoting a healthy living and working environment.

    A solar orientation specific, shading calculator was developed for the project and applied to every glazed element to establish the correct number of shading louvers with respect to the variable overhang and solar exposure. This ensured the solar gains were kept within limits to enable the building to use low energy environmental control systems. Passive building elements are included in the environmental control system, with thermal mass from the concrete frame providing temperature stability and a high performance thermal envelope to reduce infiltration and thermal conduction gains. This innovative organic facade design contributed to an overall reduction in energy demand by 35% in comparison to typical buildings of this type in Jakarta.

    Indonesia ,