Lime Tree Primary Academy

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Email
Project PDF Query Form
Name *
Company
Email *
Query
Enter keyword specified in image
Captcha

Lime Tree brings not only much needed additional school places for Manchester (statistics show over half of primary schools in Manchester are now over capacity), but a new way of teaching and learning that blends indoor and outdoor learning in new and exciting ways. Over half of the curriculum is delivered outdoors.

The buildings, which work with the landscape to create a physical and metaphysical forest, were largely constructed off-site out of modular components, a process that greatly reduced the amount of waste products and the time taken to complete the building.

As a ‘forest school’, Lime Tree aims to develop pupil’s self-esteem, self-confidence and independence skills by nurturing an understanding and respect for nature and the outside world. Atkins designed the building to reflect this ethos, with columns clad in tree bark, green and sky blue cladding inspired by leaves in the sunlight, and classrooms full of natural light connected by ‘forest clearings’.

What makes Lime Tree stand out in comparison with many modular or standardised school solutions is that the project has not been compromised by the construction methodology – it simply helped us realise the vision sooner, cheaper and with considerable panache.

Lime Tree Primary Academy - Diagram, cropped
Architecture hub
 
Lime tree primary academy

Key facts

Location:
Manchester

Country/Region:
United Kingdom

Completed:
2013

Client:
Trafford Borough Council / Lime Tree Primary Academy

Project value:
£3.57m

Partners:
Laing O’Rourke
Select

Publications:
Front cover:
Building Design Online's World Architecture 100 - January 2015

Learning Spaces - Volume 2.1

Appeared in:
Riba's Future Schools book

Architects Journal's Great Schools essay

Additional facts:
Innovative modular design

420 pupils

Built in only 17 weeks

RELATED SECTORS

RELATED SERVICES

CONTACT

UK Europe

Philip Watson
Client director, Education

T: +44 20 7121 2990
E: philip.watson@atkinsglobal.com

RELATED PROJECTS

  • Northwood Primary School in Darlington was born out of a vision to create an affordable school which was low carbon; something different and inspiring – a hub for the community, offering extended services and space which would help redefine and regenerate the local area.

    The design strategy takes advantage of the building’s context with classrooms oriented to the southern aspect to maximise natural light and ventilation, with garden terraces on the first floor ensuring every classroom has access to outside space.

    As well as a timber frame, biomass boiler and balancing pond, the building features a patchwork sedum roof and green wall with living plants and herbs, to help reduce CO2 emissions and rainwater run-off, reducing the risk of flooding whilst providing a natural ecological habitat and learning resource.

    Looking to make as little impact on the environment as possible, the design concept evolved to an idea of a building that was part of the landscape itself.

    The form of the building reflects this with a curved form that appears as if it has literally grown out of the ground.

    Northwood has been recognised by Cabe as an exemplar of community engagement and in 2011 was named Sustainable School of the Year by the British Council for School Environments.


    Architecture hub
     

    UK ,

  • In order to consolidate dating sixth form facilities spreading across three high schools in the Lowestoft area, Suffolk County Council commissioned a brand new state-of-the-art sixth form college to accommodate 950 pupils.

    The resulting four storey building – Lowestoft Sixth Form College – is an example of what can be achieved through intelligent, informed design and collaborative working.

    Our design allows the college to meet the evolving needs of teachers and students alike. Fully configurable teaching facilities, learning pods suspended from a central atrium and a network of informal areas offer the flexibility needed in modern education – at Lowestoft Sixth Form College, any space can be a learning space.

    The college also sets new standards in sustainability, thanks to a ‘whole building’ design approach which minimises energy usage by taking into account orientation, shape, fabric, external shading and thermal mass.

    We also designed a £1.5m sports facility which is used by Lowestoft Sixth Form College and a local football club. The Barnards Centre Point provides modern teaching and changing facilities alongside ‘3G’ all weather pitches and grass pitches.


    Architecture hub


    UK ,

  • Atkins created a new landmark for Northumbria University with this award winning design for a new School of Law, Business and Design.

    Located to the east of Newcastle city centre within a contained site, the building plans and layouts were designed to provide clearer access and a wayfinding system.

    Integral to the design was the addition of a solar veil created by a stainless steel mesh frame. Its gentle curved shape makes for a confident contribution to the urban fabric of the city, while shading the building from 50% of the sun’s radiation without affecting interior lighting. The unique form also allowed cladding panels and windows to be used on the buildings behind instead of expensive curtain walling.

    The buildings include flexible office and teaching spaces, raked and flat floor lecture theatres and hospitality suites. The design school is articulated as a separate structure whilst the law and business schools are combined on the other side of the shared external courtyard or social space which they define.

    The design incorporates the use of recycled materials and a host of other sustainable initiatives which have earned it numerous accolades, including: the CIBSE Low Carbon Performance Award for Low Carbon New Build Project of the Year; the RICS Sustainability, Design and Innovation Award; and the overall Building of the Year Award 2008 for Northern Region.


    Architecture hub
     

    UK ,

  • The innovative design for Richmond School campus blends the heritage of a previous century with the needs of modern education.

    Overall, the development opens up possibilities for the school to deliver a more flexible curriculum, offer more facilities to the wider community, provide high quality working environments for staff and create state of the art learning spaces for pupils.

    The Sixth Form Centre – housed in a creatively conserved Grade II listed building - sits independently within the school campus, helping to create a separate identity for the sixth form whilst enhancing Richmond’s specialism in creative arts.

    The school’s design and construction also encompasses every element of sustainability, including transport, food miles, healthy lifestyles and energy use.

     
    Architecture hub
     
     

    UK ,

  • Springwell Special Education Needs School provides a safe and supportive learning environment for 110 youngsters aged 7-16 with behavioural, emotional and social difficulties.

    We created a very calm and well organised building that has discreet areas dedicated to each Key Stage. Each of these areas has its own ‘Homebase’ containing dining and socialising spaces that are integral to the central strand of nurture and eating in family groups - crucial to personal growth and development.

    The design is based on a simple rectangular plan, a combination of four quadrants: three Key stages and one admin area each with their own courtyard garden. The quadrants are formed around a central heart space which unites the school into a communal whole. Thanks to its flexible design, Springwell has been able to create an entirely new curriculum which has been very well received by teachers, parents and students alike.

    Environmental sustainability was also paramount through design and construction, with the use of offsite fabrication reducing construction waste by 30% and carbon emissions by 25%.


    Architecture hub
     

    UK ,

  • The Academy at Shotton Hall in Peterlee celebrates the school’s specialist status in performing arts. The school’s ambition is to use this success to inspire pupils to succeed in all areas of school life; we wanted to capture this enthusiasm and energy through our design.

    The new performing arts facilities are placed at the front of the school to create a dramatic first impression, inspiring all who enter the campus. Curved and clad in metallic shingles, the performance hall appears like a floating glittering gem that proudly boasts the school’s specialist performing arts status.

    Taking inspiration from the unique geological and topographical features of Peterlee, we layered and staggered the buildings and selected materials in a way that reflects the area’s mining heritage and responds to the staggered layers of geology found on the site. A palette of textured projecting dark brick brands forms a plinth above contrasting white render echoing the strata found in the local chalk cliffs which have exposed black coal seams.

    The scheme has been extremely well received by users and the local community, who have embraced its uplifting and inspirational design. A great example of how highly the new building is regarded is its use as the venue for an annual cultural heritage community festival bringing together hundreds of people from across Durham.

     
    Architecture hub
     
     

    UK ,

  • The Incuba is an exciting new learning and business innovation centre in Dunstable, developed by Central Bedfordshire College in partnership with Central Bedfordshire Council and the European Regional Development Fund.

    Atkins worked with all stakeholders to design a striking facility that allows for zoned and scalable occupancy catering for the needs of the college and business users.

    The building, which is BREEAM ‘Excellent’, provides a combination of classrooms, rental incubator office spaces, flexible meeting/conference rooms, a large double height multifunctional ‘demonstrator’ area, cafe, break out collaboration areas and a range of administration and business/education support spaces.

    Our experienced project team also helped the client realise significant cost benefits through the use of repetitive structure and simplified specifications.

    Architecture hub
     

    UK ,

  • The redevelopment of Selby College has strengthened its position among England’s top-performing colleges.

    A combination of outdated single storey school buildings and 40 years of steady growth and expansion had resulted in a site lacking focus and identity, as well as unused spaces around its parameter. Atkins’ design strategy completely transformed the use of these spaces, making the forgotten parts of the site the location for new buildings.

    This not only created a ‘heart’ to the campus, but also resolved another great challenge in the brief which was to construct the new campus – including replacement of approximately 65% of the colleges facilities – without disrupting the curriculum.

    A focal point of the redevelopment is the three-storey, glass-fronted Jubilee Building which houses modern science labs, contemporary hairdressing and beauty therapy salons, a spa and new sports hall alongside three storey classrooms, office space, a shop, coffee shop and refectory. Contemporary and vibrant, the building’s clean, sharp aesthetic creates an inspirational environment in which to teach and learn.


    Architecture hub
     

    UK ,