Richmond Upon Thames College

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Email
Project PDF Query Form
Name *
Company
Email *
Query
Enter keyword specified in image
Captcha

Richmond Education and Enterprise Campus is a 20,000sqm development featuring a new, state-of-the-art further education college, as well as a new free school, a special educational needs (SEN) school and a Technology Hub run by Haymarket Publishing. The regeneration of the existing site at Richmond-upon-Thames College will deliver an integrated, innovative education campus that brings together the best of industry with the best of teaching and learning.

The first phase of building will make a strong, contemporary statement befitting its landmark position on an important gateway into London. It will deliver a variety of core curriculum spaces for business, creative and lifestyle disciplines, including e-enabled spaces for business incubation, innovation and collaboration with local businesses.

Our design proposals reflect the College’s vision for a high quality, contemporary and professional college; the central atrium design provides open, flexible and transparent learning environments to promote inclusivity and encourage collaboration and information exchange. The atrium contains a variety of flexible activity spaces that encourage self-directed and group learning styles, which in turn stimulate learner motivation and improve student performance.

The second phase, a ‘hands-on’ STEM centre, will be available to 3,000 full-time students, providing digital technology, science, engineering and construction labs in addition to a dedicated sporting and fitness suite. Phased demolition of the existing college has begun on site to make way for the development. Our ‘decant and phasing’ strategy ensures the College remains open for business with minimal disruption to teachers and students throughout construction.

Architecture hub

 

 

Key facts

Location:
London

Country/Region:
United Kingdom

Completion:
2018

Client:
Richmond Upon Thames College

Partners:
Fusion

Additional facts:
Our demolition strategy will ensure the College remains open

20,000sqm of accomodation for 3,000 full-time students and up to 500 evening students

Partnerships with commercial partners providing industry standard teaching and opportunity to work with professionals

'Atrium' design to encourage interaction and maximise cross-discipline collaboration

RELATED SECTORS

RELATED SERVICES

CONTACT

UK Europe

Claire Wakelin
Associate director - design

Euston Tower
286 Euston Road
London
NW1 3AT
Tel: +44 20 7121 2380
Mob: +44 7931 48 4835
Email: claire.wakelin@atkinsglobal.com

RELATED PROJECTS

  • The innovative design for Richmond School campus blends the heritage of a previous century with the needs of modern education.

    Overall, the development opens up possibilities for the school to deliver a more flexible curriculum, offer more facilities to the wider community, provide high quality working environments for staff and create state of the art learning spaces for pupils.

    The Sixth Form Centre – housed in a creatively conserved Grade II listed building - sits independently within the school campus, helping to create a separate identity for the sixth form whilst enhancing Richmond’s specialism in creative arts.

    The school’s design and construction also encompasses every element of sustainability, including transport, food miles, healthy lifestyles and energy use.

     
    Architecture hub
     
     

    UK ,

  • We are currently working on a portfolio of projects, including a new £22m landmark building to provide specialist facilities for two of the university’s internationally renowned facilities – the Faculty of Media and Communication and the Faculty of Science and Technology. The project, which we won through a design competition, is known as the Poole Gateway Fusion Building and will form a new visual gateway to the University’s Talbot Campus and its parkland setting.

    The Gateway Building will house state of the art facilities on a series of tiered floors, including many multimedia areas, each with acoustically and visually sensitive spaces. These facilities include: TV and film studios, audio editing, media production spaces, green screen and motion capture suites, and animation studios.

    We are also leading the design of a £40m academic building, which will provide a new home for the Faculty of Health & Social Sciences, as well as wider services to support the implementation of the University’s development masterplan. This includes: space planning of existing buildings, landscaping, infrastructure (road and transport interchanges), and facilities management overview.

    Architecture hub

    UK ,

  • Atkins created a new landmark for Northumbria University with this award winning design for a new School of Law, Business and Design.

    Located to the east of Newcastle city centre within a contained site, the building plans and layouts were designed to provide clearer access and a wayfinding system.

    Integral to the design was the addition of a solar veil created by a stainless steel mesh frame. Its gentle curved shape makes for a confident contribution to the urban fabric of the city, while shading the building from 50% of the sun’s radiation without affecting interior lighting. The unique form also allowed cladding panels and windows to be used on the buildings behind instead of expensive curtain walling.

    The buildings include flexible office and teaching spaces, raked and flat floor lecture theatres and hospitality suites. The design school is articulated as a separate structure whilst the law and business schools are combined on the other side of the shared external courtyard or social space which they define.

    The design incorporates the use of recycled materials and a host of other sustainable initiatives which have earned it numerous accolades, including: the CIBSE Low Carbon Performance Award for Low Carbon New Build Project of the Year; the RICS Sustainability, Design and Innovation Award; and the overall Building of the Year Award 2008 for Northern Region.


    Architecture hub
     

    UK ,

  • The City Centre Site

    Our overarching design driver for the City Site is that it should feel like it is meant to be there. The lower levels of the site are predominantly concerned with finding the building’s place in the local community, while the upper levels are designed to assert the college’s place in the city at large.

    The site features a family of individual buildings grouped around a central space.

    These ‘clusters’ vary in size and are designed to be flexible so that they can support any of the college’s departments over the course of their life.

    The River Side Site

    The river frontage is the principal focus of this site. The buildings are designed to fully embrace the riverside context, both in terms of educational necessity, and for the aesthetic and cultural benefits that the proximity to the Clyde brings.

    An important function of the proposed redevelopment is to enhance and redefine the presence of the college in its immediate vicinity. The Riverside Site, like its big sister at the City Site, must marry the ambitions of the city centre, the local community and City of Glasgow College.

    As the multidisciplinary designers of the proposed campuses we were responsible for the briefing and engagement exercises from the initial appraisal stage through to concept design.


    Architecture hub
     

    UK ,