The Academy at Shotton Hall

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Email
Project PDF Query Form
Name *
Company
Email *
Query
Enter keyword specified in image
Captcha

The Academy at Shotton Hall in Peterlee celebrates the school’s specialist status in performing arts. The school’s ambition is to use this success to inspire pupils to succeed in all areas of school life; we wanted to capture this enthusiasm and energy through our design.

The new performing arts facilities are placed at the front of the school to create a dramatic first impression, inspiring all who enter the campus. Curved and clad in metallic shingles, the performance hall appears like a floating glittering gem that proudly boasts the school’s specialist performing arts status.

Taking inspiration from the unique geological and topographical features of Peterlee, we layered and staggered the buildings and selected materials in a way that reflects the area’s mining heritage and responds to the staggered layers of geology found on the site. A palette of textured projecting dark brick brands forms a plinth above contrasting white render echoing the strata found in the local chalk cliffs which have exposed black coal seams.

The scheme has been extremely well received by users and the local community, who have embraced its uplifting and inspirational design. A great example of how highly the new building is regarded is its use as the venue for an annual cultural heritage community festival bringing together hundreds of people from across Durham.

 
Architecture hub
 
 

Key facts

Location:
County Durham

Country/Region:
UK

Client:
Inspired Spaces (Carillion)

Collaborators:
Carillion

RELATED SECTORS

RELATED SERVICES

CONTACT

UK Europe

Richard Johnston
Associate architect

Tel: +44 113 306 6711
E: richard.johnston@atkinsglobal.com

RELATED PROJECTS

  • In order to consolidate dating sixth form facilities spreading across three high schools in the Lowestoft area, Suffolk County Council commissioned a brand new state-of-the-art sixth form college to accommodate 950 pupils.

    The resulting four storey building – Lowestoft Sixth Form College – is an example of what can be achieved through intelligent, informed design and collaborative working.

    Our design allows the college to meet the evolving needs of teachers and students alike. Fully configurable teaching facilities, learning pods suspended from a central atrium and a network of informal areas offer the flexibility needed in modern education – at Lowestoft Sixth Form College, any space can be a learning space.

    The college also sets new standards in sustainability, thanks to a ‘whole building’ design approach which minimises energy usage by taking into account orientation, shape, fabric, external shading and thermal mass.

    We also designed a £1.5m sports facility which is used by Lowestoft Sixth Form College and a local football club. The Barnards Centre Point provides modern teaching and changing facilities alongside ‘3G’ all weather pitches and grass pitches.


    Architecture hub


    UK ,

  • The innovative design for Richmond School campus blends the heritage of a previous century with the needs of modern education.

    Overall, the development opens up possibilities for the school to deliver a more flexible curriculum, offer more facilities to the wider community, provide high quality working environments for staff and create state of the art learning spaces for pupils.

    The Sixth Form Centre – housed in a creatively conserved Grade II listed building - sits independently within the school campus, helping to create a separate identity for the sixth form whilst enhancing Richmond’s specialism in creative arts.

    The school’s design and construction also encompasses every element of sustainability, including transport, food miles, healthy lifestyles and energy use.

     
    Architecture hub
     
     

    UK ,

  • Atkins created a new landmark for Northumbria University with this award winning design for a new School of Law, Business and Design.

    Located to the east of Newcastle city centre within a contained site, the building plans and layouts were designed to provide clearer access and a wayfinding system.

    Integral to the design was the addition of a solar veil created by a stainless steel mesh frame. Its gentle curved shape makes for a confident contribution to the urban fabric of the city, while shading the building from 50% of the sun’s radiation without affecting interior lighting. The unique form also allowed cladding panels and windows to be used on the buildings behind instead of expensive curtain walling.

    The buildings include flexible office and teaching spaces, raked and flat floor lecture theatres and hospitality suites. The design school is articulated as a separate structure whilst the law and business schools are combined on the other side of the shared external courtyard or social space which they define.

    The design incorporates the use of recycled materials and a host of other sustainable initiatives which have earned it numerous accolades, including: the CIBSE Low Carbon Performance Award for Low Carbon New Build Project of the Year; the RICS Sustainability, Design and Innovation Award; and the overall Building of the Year Award 2008 for Northern Region.


    Architecture hub
     

    UK ,

  • Atkins worked with City College Plymouth to consolidate and reinvigorate its estate. 

    This two-phased project involved the refurbishment of the college’s construction faculty building and engineering facilities and the recladding of a 1970s tower block.

    The refurbishment of the 2,550 m2 construction building saw workshops remodeled and relocated to provide greatly improved practical areas, while the £4.5million refurbishment of the engineering centre provides a state-of-the-art facility which meets the exacting BREEAM environmental standards for sustainable building design.

    Atkins improved the visual appearance of City College Plymouth by re-cladding a 1970s eight storey tower block. These works have also improved thermal efficiency, reduced wind noise and future maintenance costs and eliminated previous health and safety risks.

    Using BIM, our specialists provided 3D images and walkthroughs which the college used as part of their consultation process with various stakeholders, including students.

    Architecture hub
     
     

    UK ,