Harraby Community Campus

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google+
  • Email
Project PDF Query Form
Name *
Company
Email *
Query
Enter keyword specified in image
Captcha

Harraby Community Campus is a truly multifunctional building, incorporating: a three form primary school; two early years’ nurseries; a Community Centre; a refurbished arts theatre; a café; and Children’s Centre.

Our challenge has been to bring four distinct groups (Community, School, Nursery and Children’s Centre) together in a new environment, creating a coherent sense of shared community whilst still respecting the individual identity of each group.

In response to this, the campus is imagined as an abstract representation of the surrounding residential district with its undulating suburban roofscape, where the expression of the nursery, school and community elements are articulated as a series of linked, but distinct, pavilions. Proudly, each pavilion is crowned by a translucent lantern – a beacon - that internally helps define spaces for gathering under the light, creating focal points for activity.

End-users and Local Authority are delighted with the outcome of this progressive learning environment with seamless connections from child care through to primary and adult social learning and to the wider community.


Architecture hub



Key facts

Location:
Carlisle

Country/Region:
United Kingdom

Completed:
Spring 2016

Client:
Cumbria County Council

Project value:
£12.3m

Additional facts:
Awards won to date:
Education Project – Commendation (Scottish Design Awards 2016)
UK School of the year award (Education Estates Awards 2016)
Innovation in Teaching & Learning Award (Education Estates Awards 2016)
Client of the Year Award (Education Estates Awards 2016)
National Commendation (Civic Trust Awards 2017)
Selwyn Goldsmith Award for Universal Design - Shortlisted (Civic Trust Awards 2017)
Community Impact & Engagement Special Award ‐ Shortlisted (Civic Trust Awards 2017)
Award for Community Benefit – Shortlisted (RICS Awards 2017)

RELATED SECTORS

RELATED SERVICES

CONTACT

UK Europe

Scott Dickson
Associate architect

Tel: +44 1412 202069
Email: scott.dickson@atkinsglobal.com

RELATED PROJECTS

  • In order to consolidate dating sixth form facilities spreading across three high schools in the Lowestoft area, Suffolk County Council commissioned a brand new state-of-the-art sixth form college to accommodate 950 pupils.

    The resulting four storey building – Lowestoft Sixth Form College – is an example of what can be achieved through intelligent, informed design and collaborative working.

    Our design allows the college to meet the evolving needs of teachers and students alike. Fully configurable teaching facilities, learning pods suspended from a central atrium and a network of informal areas offer the flexibility needed in modern education – at Lowestoft Sixth Form College, any space can be a learning space.

    The college also sets new standards in sustainability, thanks to a ‘whole building’ design approach which minimises energy usage by taking into account orientation, shape, fabric, external shading and thermal mass.

    We also designed a £1.5m sports facility which is used by Lowestoft Sixth Form College and a local football club. The Barnards Centre Point provides modern teaching and changing facilities alongside ‘3G’ all weather pitches and grass pitches.


    Architecture hub


    UK ,

  • Atkins created a new landmark for Northumbria University with this award winning design for a new School of Law, Business and Design.

    Located to the east of Newcastle city centre within a contained site, the building plans and layouts were designed to provide clearer access and a wayfinding system.

    Integral to the design was the addition of a solar veil created by a stainless steel mesh frame. Its gentle curved shape makes for a confident contribution to the urban fabric of the city, while shading the building from 50% of the sun’s radiation without affecting interior lighting. The unique form also allowed cladding panels and windows to be used on the buildings behind instead of expensive curtain walling.

    The buildings include flexible office and teaching spaces, raked and flat floor lecture theatres and hospitality suites. The design school is articulated as a separate structure whilst the law and business schools are combined on the other side of the shared external courtyard or social space which they define.

    The design incorporates the use of recycled materials and a host of other sustainable initiatives which have earned it numerous accolades, including: the CIBSE Low Carbon Performance Award for Low Carbon New Build Project of the Year; the RICS Sustainability, Design and Innovation Award; and the overall Building of the Year Award 2008 for Northern Region.


    Architecture hub
     

    UK ,

  • The City Centre Site

    Our overarching design driver for the City Site is that it should feel like it is meant to be there. The lower levels of the site are predominantly concerned with finding the building’s place in the local community, while the upper levels are designed to assert the college’s place in the city at large.

    The site features a family of individual buildings grouped around a central space.

    These ‘clusters’ vary in size and are designed to be flexible so that they can support any of the college’s departments over the course of their life.

    The River Side Site

    The river frontage is the principal focus of this site. The buildings are designed to fully embrace the riverside context, both in terms of educational necessity, and for the aesthetic and cultural benefits that the proximity to the Clyde brings.

    An important function of the proposed redevelopment is to enhance and redefine the presence of the college in its immediate vicinity. The Riverside Site, like its big sister at the City Site, must marry the ambitions of the city centre, the local community and City of Glasgow College.

    As the multidisciplinary designers of the proposed campuses we were responsible for the briefing and engagement exercises from the initial appraisal stage through to concept design.


    Architecture hub
     

    UK ,

  • Lime Tree brings not only much needed additional school places for Manchester (statistics show over half of primary schools in Manchester are now over capacity), but a new way of teaching and learning that blends indoor and outdoor learning in new and exciting ways. Over half of the curriculum is delivered outdoors.

    The buildings, which work with the landscape to create a physical and metaphysical forest, were largely constructed off-site out of modular components, a process that greatly reduced the amount of waste products and the time taken to complete the building.

    As a ‘forest school’, Lime Tree aims to develop pupil’s self-esteem, self-confidence and independence skills by nurturing an understanding and respect for nature and the outside world. Atkins designed the building to reflect this ethos, with columns clad in tree bark, green and sky blue cladding inspired by leaves in the sunlight, and classrooms full of natural light connected by ‘forest clearings’.

    What makes Lime Tree stand out in comparison with many modular or standardised school solutions is that the project has not been compromised by the construction methodology – it simply helped us realise the vision sooner, cheaper and with considerable panache.

    Lime Tree Primary Academy - Diagram, cropped
    Architecture hub
     
    Lime tree primary academy

    UK ,